Vegabaren
    Foodora
70-talet
80-talet

Vegabaren är en del av en historisk miljö

Erik Engström tog hamburgaren till Sverige

För mer än 60 år sedan så serverades den FÖRSTA Hamburgaren "En tillplattad köttbulle" i Sverige. Benämningen "Tillplattad köttbulle" är Erik Engströms egna ord. På 1950-talet fick man inte servera Hamburgare. Hamburgare var inte snabbmat, som snabbmat räknades bara korv med bröd, pölsa och köttbullar. Erik stod på sig och fick Sveriges myndigheter att ändra sig - så det är bara att buga sig alla ni andra snabbmatskedjor - Vegabaren var först !!!

Någon km norr om Haninge centrum ligger Vegabaren i ett historisk mycket intressant område. Platsen där baren står kallades för en del år sedan "Mjölnare Grips trädgård". På andra sidan vägen låg Söderby krog och Gästgiveri. Vegabarens moderna vägrestaurang är här en länk i matkulturen sedan 1600-talet.
Mitt emot ligger Söderby kvarn. Närmast vägen är ett reveterat vitstruket tvåvåningshus. Huset är byggt på 1600-talet under drottning Kristinas tid. Väggarna, som är omkring en halv meter tjocka, är gjorda av stampad lera och halm. Huset har varit mjölnarbostad och från omkring 1911 fanns här även traktens telefonstation. Den hette först Söderby och ändrades 1936 till Handen. På höjden bredvid mjölnarbostaden ligger ett ståtligt knuttimrat magasin. Det är panelat och rödstruket, troligen från första hälften av 1800-talet. Ett litet uthus finns strax bredvid. På planen framför magasinet står en välvuxen gran. Straxt intill kan man fortfarande se grunden av den vattendrivna kvarnen som har brunnit ner.

"Sveriges bästa korvmoj"

Vegabaren i Haninge söder om Stockholm röstades fram som "Sveriges bästa korvmoj". Inte undra på att Erdal Kurt, Carlo Taccola, Ali Polat, Nevzat Polat, Hasan Celen, Ahmet Polat och (sittande) Kadir Corum och Hüseyin Samanci jublar. Foto: JAN DUSING

Glada segrare på Vegabaren

"Signore Korv-moj", italienaren Carlo Taccola, 68, har tårar i ögonen när han får diplomet. Expressens läsare har röstat fram Vegabaren i Haninge till "Sveriges bästa korvmoj". - Tack! Vi har slitit hårt i många år för att hamna i första klass, säger han. Gnistan i Carlos ögon är tänd och plötsligt släpper han lös sin ohämmade italienska glädje: - Jag måste få krama dig, och nöjer sig inte med en kram utan smackar på båda kinderna och ropar "uno, due..." Nu har Carlo Taccola och kompanjonen Ali Polat fått lön för allt slit. Carlo lämnade som yngling byn i Toscana för att hitta jobb i Norden. Drömde om att bli sjöman i Norge, men upptäckte att han blev sjösjuk.
- När jag var 22 år fick jag börja som diskare på Vegabaren i Haninge. Då var det så kallt i den lilla kiosken att kapsylerna på läskflaskorna small av som kanonkulor...

Får kunderna att skratta

Så småningom arrenderade han Vegabaren för att senare köpa den. Killarna bakom disken är kända för två saker: De kan ta minst tio beställningar åt gången. De kan göra vilken surkart som helst glad. Carlo säger: - Vi i personalen brukar tävla. Om det kommer in en sur kund slår vi vad om vem som först får kunden att skratta. Och en glad kund kommer alltid tillbaka.

Fann kärleken

Nu är det Ali, Erdal, Nevzat, Hasan, Ahmet, Kadir och Hüseyin som gör hamburgare. "Signore Korvmoj" har annat att tänka på sedan han i mogen ålder såg italienska turisten Cristina, 45, på en restaurang och utbrast vid första ögonkastet: - Du har haft otur i hela ditt liv! Sedan gifte de sig och fick fyra barn, så nu hämtar Carlo mest barn på dagis, skrattar de yngre kompisarna på Vegabaren. Av Tommy Schönstedt/Expressen


Vegabaren, platsen där det händer!




GRAND PRIX RAGGARBIL & EASY RIDER FESTIVALEN


GRAND PRIX RAGGARBIL 2008

LÖRDAGEN 30 AUGUSTI
52 år sedan Sveriges första hamburgare severades på Vegabaren

För 15:e året i rad utsågs genom "publikens röst"

SVERIGES

bästa Raggarbil:
1:a pris - NASH 600, 1948, Jimmy Kyrk
2:a pris - Buick Invicta, 1959, Daniel Petrin
3:e pris - Cadillac Cab, 1959, Mauritz Lindberg
4:e pris - Chevrolet Malibu, 1965, Pia Bergkvist
5:e pris - Buick, 1970, Tommy Molnar
6:e pris - Ford Galaxy, 1964, Stig Holm
7:e pris - Pontiac Catalina, 1972, Kenneth Ademyr
8:e pris - Cadillac, 1967, Åke Magnusson
9:e pris - Chrysler, 1959, Berra Nygårds
10:e pris - Ford Galaxy, 1964, Kristian Sandell

värsta Råttsoffa: Chevroley Impala, 1962, David Blom

ballaste Raggarfrisyr: Anders Mähl

häftigaste Raggarbrud: Annika Johnsson

finaste specialbil: Chevrolet Pickup, 1936, Ingvar Selander

Kort sagt: En riktig folkfest i år igen!


EASY RIDER FESTIVAL 2008

LÖRDAGEN 6 SEPTEMBER
51 år sedan Sveriges första hamburgare severades på Vegabaren

För 9:e året i rad utsågs genom "publikens röst"

Concours d´élégance!
CHOPPER : Honda cb 500 Flopp, 1973, Ronny Edvardsson

CUSTOM : El Toro Sentado, 2008, Kari "Kakko" Kapjalainen

VETERAN: Modell saknas, 1940, Poul Madsen

SIDOVAGN: Gold Wing husvagn,1997, Trollet Schelander

SLÄP: Gold Wing, 2006 Trollet Schelander

RATBIKE: Harley Davidson, 1926, Lars Andersson

Sveriges bästa
EASY RIDER LOOK-a-LIKE EKIPAGE: Hembyggd moped, 1969, Linnea Pedersen

Trofè till läckraste
MOPED: Sachs 2000, Christer Eriksson

Trots vädrets makter: Årets MC-fest!


Historiska matrekord

Första plats:
Diana Buta, 25 år
2017-01-13
8x200 gr Hamburgare med 5 st bröd a 90 gr.
1x90 gr Hamburgare .
Pommes 246 gr
Coca Cola och Mer apelsin 2x50 cl
Mjukglass 240 gr
Tid: 51 minuter 20 sekunder

Andra plats:
Alexander Pärleros
2007-08-09
8x200 gr Hamburgare med 4 st bröd a 90 gr.
Pommes 175 gr
Coca Cola 2x50 cl
Mjukglass 250 gr
Tårta 75 gr

Tredje plats:
Niklas Rosen
Sommar 2002
7x200 gr Hamburgare med 4 st bröd a 85 gr.
1 st mellan pommes
2x50 cl Coca Cola
0,4 l. mjukglass

Fjärde plats:
Jonny Sander
2000-07-22
6x200 gr Hamburgare med 3 st bröd a 85 gr.
0,4 l. Coca Cola
0,3 l. mjukglass


Femte plats:
Micke Sjöbeck
1996-01-19
5x200gr Hambugare med 3 st bröd a 85 gr.

Vegabaren, platsen där det händer!