70-talet
80-talet
Vegabaren idag
Omkring år 1964 serverades Sveriges första Hamburgare,
"en platt köttbulle" - Erik Engströms egna ord.
Två mil söder om Stockholms centrum ligger Vegabaren – Sveriges bästa hamburgerbar!
På 1950-talet fick man inte servera Hamburgare. Hamburgare var inte snabbmat, som snabbmat räknades bara korv med bröd, pölsa och köttbullar.
Erik stod på sig och fick Sveriges myndigheter att ändra sig - så det är bara att buga sig alla ni andra snabbmatskedjor - Vegabaren var först !!!
Carlo Taccola började som diskare på Vegabaren, 1964. Så småningom arrenderade han Vegabaren för att senare tillsammans med Ali Polat köpa den. Kompanjonerna Carlo och Ali har tillsammans vidareutvecklat Vegabaren genom att bygga Vega Stadshotell samt skapa en samlingsplats för allehanda folkfester, musik och dans. Där har bl.a. popbandet The Animals spelat live ”The House of the Rising Sun”. Under flera år anordnades även bilträffen ”Grand Prix Raggarbil” och MC-träffen ”Easy Rider Festival”.
Vegabaren i Haninge söder om Stockholm röstades fram som "Sveriges bästa korvmoj". Inte undra på att Erdal Kurt, Carlo Taccola, Ali Polat, Nevzat Polat, Hasan Celen, Ahmet Polat och (sittande) Kadir Corum och Hüseyin Samanci jublar.
"Signore Korv-moj", italienaren Carlo Taccola, 68, har tårar i ögonen när han får diplomet. Expressens läsare har röstat fram Vegabaren i Haninge till "Sveriges bästa korvmoj". - Tack! Vi har slitit hårt i många år för att hamna i första klass, säger han. Gnistan i Carlos ögon är tänd och plötsligt släpper han lös sin ohämmade italienska glädje: - Jag måste få krama dig, och nöjer sig inte med en kram utan smackar på båda kinderna och ropar "uno, due..." Nu har Carlo Taccola och kompanjonen Ali Polat fått lön för allt slit. Carlo lämnade som yngling byn i Toscana för att hitta jobb i Norden. Drömde om att bli sjöman i Norge, men upptäckte att han blev sjösjuk.
- När jag var 22 år fick jag börja som diskare på Vegabaren i Haninge. Då var det så kallt i den lilla kiosken att kapsylerna på läskflaskorna small av som kanonkulor...
Tvärs över vägen låg på 1600-talet Söderby krog och Gästgiveri. Vegabarens moderna vägrestaurang är en historisk länk i matkulturen sedan 1600-talet och gästgiveriet lever vidare som Vega Stadshotell.
Intill ligger den gamla mjölnarbostaden, ett reveterat vitstruket tvåvåningshus. Huset byggdes på 1600-talet under drottning Kristinas tid. De halvmeter tjocka väggarna består av stampad lera och halm. I bostaden, som från 1911 ägdes av mjölnare Ragnar Grip låg även traktens telefonstation. Telefonstationen benämndes först Söderby och ändrades 1936 till Handen. Telefonväxeln sköttes av Ragnars syster Vanja.
På höjden bredvid mjölnarbostaden ligger ett ståtligt knuttimrat magasin, Söderby kvarns stora lada, numera en Antikhandel. Det är panelat och rödstruket, troligen från första hälften av 1800-talet. Ett litet uthus finns strax bredvid. På planen framför magasinet står en välvuxen gran. Straxt intill kan man fortfarande se grunden av den vattendrivna kvarnen som har brunnit ner.
För att dryga ut inkomsterna när telefonväxeln lades ner, anlade Ragnar en minigolfbana på västra sidan av Nynäsvägen och lät den väderkvarn som fortfarande står bakom Vegabaren symbolisera kvarnen. Han började sälja glass och korv i en kiosk, en rörelse som Erik Engström i slutet på 1950-talet tog över och utvecklade till Vegabaren.
På 1950-talet fick man endast servera snabbmat från kiosker. Som snabbmat räknades bara korv med bröd, pölsa och köttbullar. Erik pratade med Livsmedelsverket och undrade vad det var för skillnad mellan en köttbulle och en “platt köttbulle”.
Sveriges myndigheter ändrade sig - så det är bara att buga, alla ni andra snabbmatskedjor - Vegabaren var först !!!
Den första hamburgaren i Sveriges fyller 60 år i Vega Haninge på den kulturhistorisk miljö Vega Haninge Nynäsvägen 8, 136 25 Haninge.
Det som idag kallas:
Handen Hamburgerbar – Vegabaren – Vegas Stadshotell
GRAND PRIX RAGGARBIL 2008LÖRDAGEN 30 AUGUSTI
|
EASY RIDER FESTIVAL 2008LÖRDAGEN 6 SEPTEMBER
|
Historiska matrekord
Första plats:
Diana Buta, 25 år
2017-01-13
8x200 gr Hamburgare med 5 st bröd a 90 gr.
1x90 gr Hamburgare .
Pommes 246 gr
Coca Cola och Mer apelsin 2x50 cl
Mjukglass 240 gr
Tid: 51 minuter 20 sekunder
Andra plats:
Alexander Pärleros
2007-08-09
8x200 gr Hamburgare med 4 st bröd a 90 gr.
Pommes 175 gr
Coca Cola 2x50 cl
Mjukglass 250 gr
Tårta 75 gr
Tredje plats:
Niklas Rosen
Sommar 2002
7x200 gr Hamburgare med 4 st bröd a 85 gr.
1 st mellan pommes
2x50 cl Coca Cola
0,4 l. mjukglass
Fjärde plats:
Jonny Sander
2000-07-22
6x200 gr Hamburgare med 3 st bröd a 85 gr.
0,4 l. Coca Cola
0,3 l. mjukglass
Femte plats:
Micke Sjöbeck
1996-01-19
5x200gr Hambugare med 3 st bröd a 85 gr.